<h2>Γεώργιος Μ. Βασιλείου</h2><p> Η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας υψηλού επιπέδου σε βρέφη- νήπια και παιδιά. Η εξειδικευμένη παροχή φροντίδας σε προβληματικά νεογνά. Η καλύτερη δυνατή ικανοποίηση γονιών και παιδιού. Σεβασμός στους γονείς και τους μικρούς ασθενείς.</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.vasiliouneognologos.gr/more.php?l=el&id=3429' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Γεώργιος Μ. Βασιλείου</h2><p>Η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας υψηλού επιπέδου σε βρέφη- νήπια και παιδιά. Η εξειδικευμένη παροχή φροντίδας σε προβληματικά νεογνά. Η καλύτερη δυνατή ικανοποίηση γονιών και παιδιού. Σεβασμός στους γονείς και τους μικρούς ασθενείς.</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.vasiliouneognologos.gr/more.php?l=el&id=3429' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Νεογέννητο μωρό. Συχνές ερωτήσεις για διατροφή

Έχω μικρό στήθος, μπορεί να παράγει ικανοποιητικό γάλα για το μωρό μου;
Το πόσο γάλα παράγεται από το στήθος, δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του. Ένα μικρό στήθος δεν σημαίνει πως δεν έχει γάλα. Επίσης ένα μεγάλο στήθος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παράγει ικανοποιητικό γάλα. Η παραγωγή του γάλακτος ενεργοποιείται από τον θηλασμό. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Το στήθος παράγει τόσο γάλα όσο χρειάζεται το μωρό.

Χρειάζεται το νεογέννητο μωρό βιταμίνες;
Ένα υγιές νεογέννητο μωρό δε χρειάζεται βιταμίνες. Όλες οι απαραίτητες βιταμίνες περιέχονται τόσο στο μητρικό γάλα όσο και στο γάλα του εμπορίου.

Πρέπει να δίνω νερό στο νεογέννητο μωρό;
Όχι, το νεογέννητο μωρό δε χρειάζεται νερό. Παίρνει το απαραίτητο νερό με το γάλα.

Κάθε πόση ώρα πρέπει και πόσο να θηλάζω (ταίζω) το νεογέννητο μωρό;
Θα ταίζετε το νεογέννητο μωρό κάθε φορά που πεινά. Συνήθως τα νεογέννητα μωρά τρώνε κάθε 2-3 ώρες. Αν θηλάζει το μωρό τότε πιθανό να θέλει γάλα πιο συχνά. Υπάρχουν μωρά που τους αρέσει να κοιμούνται πολλές ώρες. Είναι όμως χρήσιμο κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής να ξυπνάτε το μωρό περίπου κάθε 4 ώρες για φαγητό. Δε χρειάζεται να έχετε αυστηρό πρόγραμμα σίτισης. Το μωρό θα σας "ειδοποιήσει" ότι πεινά. Δεν είναι ανάγκη να ταίζετε το μωρό αυστηρά κάθε 3 ώρες. Μπορεί τη μια φορά να χρειαστεί να φάει στις 2 ώρες ενώ την άλλη στις 4 ώρες. Σιγά-σιγά θα οργανώσετε μαζί με το μωρό σας το δικό του πρόγραμμα διατροφής. Ένα νεογέννητο μωρό τρώει περίπου 60-90 ml γάλα. Υπάρχουν μωρά που μπορεί να τρώνε λιγότερο ή περισσότερο και να είναι όμως υγιή. Ο καλύτερος τρόπος να αξιολογήσει κάποιος ότι το νεογέννητο μωρό τρέφεται ικανοποιητικά είναι αν βάζει ικανοποιητικό βάρος. Για αυτό τους πρώτους μήνες της ζωής είναι αναγκαίο να επισκέπτεστε τακτικά τον παιδίατρο του παιδιού σας. Επίσης το μωρό που τρώει ικανοποιητικά φαίνεται ικανοποιημένο μετά το γεύμα, κοιμάται καλά, παράγει αρκετά ούρα (βρέχει 5-6 πάνες την ημέρα). Το μωρό που για αρκετές μέρες δεν τρώει ικανοποιητικά παρουσιάζει ρυτιδωμένο δέρμα (γερασμένο δέρμα). Υπάρχουν όμως λαίμαργα μωρά, που τρώνε πολύ και γρήγορα. Αυτά τα μωρά συνήθως παρουσιάζουν εμετούς μετά το γεύμα. Επιπλέον κάνουν πολύ συχνές κενώσεις. Προσοχή όμως, αν το μωρό σας κάνει καθημερινά αρκετούς εμετούς τότε πρέπει αμέσως να ενημερώσετε τον παιδίατρο του παιδιού σας.

Μύθοι και πραγματικότητες για το θηλασμό
Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι σε όλους καλά γνωστά. Ωστόσο διάφορες δοξασίες και προκαταλήψεις παρεμποδίζουν τη σωστή εγκατάσταση και εφαρμογή του . Τέτοιοι μύθοι είναι:
*Με το θηλασμό θα χαλαρώσει το στήθος μου.
*Με το θηλασμό θα πρέπει να τρώω περισσότερο και δε θα χάσω βάρος.
*Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό και κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει πως να
θηλάσει το παιδί της.
*Δεν έχω αρκετό γάλα και θα σταματήσω να θηλάζω.
*Ο θηλασμός πονάει.
*Δεν μπορώ να θηλάσω γιατί έχω επίπεδες ή εισέχουσες θηλές.
*Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω λόγω ραγάδων ή λόγω μαστίτιδας.
*Τα μοντέρνα παιδικά γάλατα είναι τόσο καλά όσο και το μητρικό.
Θυμηθείτε: Η ενημέρωση και προετοιμασία αρχίζει πριν από τον τοκετό, αφού η
πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ζητείστε βοήθεια από σύμβουλο θηλασμού ή τον παιδίατρό σας αν κάτι σας προβληματίζει και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια με την πρώτη δυσκολία.

Πηγή: https://www.paidiatros.com/